Limba spaniolă (el español), cunoscută și sub denumirea de castiliană (el castellano), este o limbă romanică din subgrupul iberic, este una dintre limbile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite și ale Uniunii Europene.
Această limbă străină este a treia cea mai vorbită din lume, după limba engleză și chineza mandarină. Limba spaniolă este vorbită în 20 de țări diferite, fie ca limbă maternă fie ca o a doua limbă străină, astfel încât procentul vorbitorilor de limba spaniolă la nivel internațional a ajuns la 6%.
La fel ca orice limbă, limba spaniolă conține multe lucruri ciudate dar unice care, deși nu sunt cunoscute de toată lumea, cu siguranță merită povestite.
Dacă ați început recent să studiați această frumoasă limbă, recomandarea noastră este să nu vă concentrați doar pe aspectele gramaticale sau lexicale ale limbii spaniole, ci să vă relaxați și cu lista de curiozități de mai jos pe care am alcătuit-o pentru dumneavoastră.
- Singurul cuvânt din limba spaniolă care conține litera R scrisă de cinci ori este: ferrocarrilero (care în traducere din engleză în română înseamnă: railwayman iar în traducere din spaniolă în română: lucrător feroviar).
- Cuvintele ecuatorianos și aeronáuticos conțin aceleași litere, scrise însă într-o altă ordine. Acest fenomen se numește anagramă.
- Un cetățean spaniol de rând folosește în medie aproximativ 300 de cuvinte. O persoană cultă, utilizează pentru a se exprima și comunica aproape 500 de cuvinte pe zi, pe când un scriitor sau un jurnalist poate ajunge să folosească până la 3000.
- Miguel de Cervantes, autorul operei de referință pentru literatura spaniolă – Don Quijote de la Mancha – este cunoscut pentru performanța de a fi utilizat în operele sale aproximativ 8000 de cuvinte diferite.
- Conform Academiei Regale Spaniole, primul Dicționar al limbii spaniole a apărut în anul 1611, aparține lui Sebastián de Covarrubias și se numea Tesoro de la Lengua Castellana o Española.
- Numeralul cardinal cinci are la rândul său cinci litere, coincidență care nu mai apare la niciun alt numeral.
- În cuvântul aristocráticos, fiecare literă apare scrisă de două ori.
- Cuvântul reconocer(care în traducere din limba spaniolă în limba română înseamnă: a recunoaște) se citește la fel de la stânga la dreapta și invers.
- Cuvântul cel mai lung recunoscut de RAE (Academia Regală Spaniolă) este Electroencefalografista, cuvânt ce conține 23 de litere.
- Peste 4000 de cuvinte sunt moștenite din timpul dominației arabe, adică aproximativ 8% din vocabularul actual al limbii spaniole.
- El Ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, opera de referință a lui Miguel de Cervantes, a fost tradusă în alte 140 de limbi străine, fiind astfel cea mai tradusă operă a literaturii spaniole.
- Singura literă a alfabetului limbii spaniole care se scrie dar nu se citește este litera H.
- Cele mai folosite litere din alfabetul limbii spaniole sunt: E, A, O, L, S.
- Cele mai utilizate cuvinte din limba spaniolă sunt: vida (viață), años (ani), gobierno (guvern) și casa (casă).
- Limba spaniolă este singura limbă străină care folosește semnul exclamării și al întrebării, atât la începutul unei propoziții, scris invers (¿ / ¡), cât și la sfârșitul acesteia (scris normal).
Edmund de Waal spunea: „Dacă știi limbi străine, ești acasă pretutindeni.” Ce altceva v-ar putea motiva mai bine ca să studiați limba spaniolă? Iată mai doar câteva idei:
- Este a treia cea mai vorbită limbă străină din lume, după engleză și chineza mandarină.
- Dacă învățați limba spaniolă, ați putea comunica teoretic cu 6% din populația globului.
- Este vorbită 20 de țări diferite, fie ca limbă maternă fie ca o a doua limbă străină.
- Limba spaniolă este foarte asemănătoare cu limba română deoarece ambele fac parte din categoria limbilor romanice, prin urmare se învață destul de ușor, spre deosebire de limbile germanice. Este melodioasă și foarte ușor de pronunțat.
- Abilitatea de putea comunica în limba spaniolă a devenit din ce în ce mai apreciată de către angajatori astfel încât, ar putea constitui un avantaj în momentul în care vă căutați un alt loc de muncă.
- Dacă o studiați intensiv și ajungeți la un nivel suficient de bun, puteți face chiar și traduceri spaniolă română și invers.