Pe cât de fascinantă este Limba Engleză, pe atât este de populară și, evident, are propria-i istorie și propriile particularități. Conform Wikipedia, Limba Engleză modernă este numită și „lingua franca” a epocii moderne. Cu toate că nu este limba oficială în foarte multe țări, cum ar fi spre exemplu în România, în prezent limba engleză este cea mai studiată limbă străină din lume, este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, ale Națiunilor Unite și ale altor organizații sportive internaționale.
Dacă ați început recent să studiați limba engleză, fie prin intermediul unor Cursuri de Limba Engleză pentru Companii fie pe cont propriu, nu trebuie să vă concentrați toată atenția pe gramatică sau alte aspecte teoretice, ci să încercați să descoperiți și partea haioasă a acestei limbi străine. Pentru a vă veni în ajutor, am întocmit o listă cu 27 de curiozități ale limbii engleze.
- Conform Wikipedia, Limba Engleză este o limbă vest germanică avându-și originile în Anglia însă, în realitate, s-ar părea că își are originile în ceea ce acum este partea de nord-vest a Germaniei și Țările de Jos.
- Este a doua cea mai vorbită limbă la nivel mondial, după chineza mandarină.
- Este limba oficială în 67 de țări și 27 de entități nesuverane.
- Un sfert din populația globului deține câteva cunoștințe de limba engleză.
- Limba engleză este limba oficială pe care o folosesc piloții de avion.
- Primul dicționar al limbii engleze a fost scris în anul 1755.
- Cele mai utilizate cuvinte în limba engleză sunt: I (eu) și You (tu/voi).
- Cel mai folosit adjectiv în limba engleză este good (bine/bun).
- Acronimul LOL (laugh out loud, care în traducere din limba engleză în limba română înseamnă: râd în hohote) a fost inclus în dicționarul Oxford al Limbii Engleze în anul 2011.
- Cuvântul goodbye (Pa/la revedere) provine din limba engleză veche, unde însemna: God be with you (Mergi cu Dumnezeu!)
- Despre expresia “long time no see” (care tradusă în limba română ar însemna, mai mult sau mai puțin: a trecut multă vreme de când nu ne-am văzut) se crede că este o traducere literală a unei expresii de origine americană sau chineză și că nu este corectă din punct de vedere gramatical.
- Din punct de vedere etimologic, Marea Britanie (Great Britain în limba engleză) înseamnă: marea țară a tatuaților (great land of the tattooed).
- Cel mai lung cuvânt din limba engleză este: pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis și are, nici mai mult nici mai puțin de 45 de litere și face referire la o boală pulmonară.
- Nicio cifră și niciun număr cuprinse între 0 și 999 nu conțin litera A.
- Nu știm dacă v-ați dat seama, dar singurele cuvinte din limba engleză care se termină în “gry” sunt angry (supărat) și hungry (înfometat).
- Și, dacă tot vorbim despre curiozități, cuvântul goddessship (zeiță) este singurul cuvânt din limba engleză în care litera S este scrisă de trei ori.
- Știți care este singura propoziție din limba engleză alcătuită din subiect și predicat și care conține doar 3 litere? Ei bine, aceasta este: I am (Eu sunt.).
- Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba engleză? Răspunsul este mai simplu decât vă imaginați: cuvintele THE și BE ocupă primele două locuri.
- Litera E este folosită în proporție de 11% în limba engleză.
- În medie, în dicționarul limbii engleze se adaugă aproximativ patru mii de cuvinte (4000) pe an. Asta înseamnă aproximativ 2 (două) cuvinte în fiecare oră.
- Știați că un vorbitor de limba engleză folosește aceleași 400 de cuvinte în 80% din timpul său?
- Dacă mai era ceva care îi lipsea limbii engleze, aceasta este o academie națională care să se ocupe de reglementarea sa. Spre deosebire de limba spaniolă de a cărei ocrotire și supraveghere se ocupă Academia Regală Spaniolă, sau de limba română, unde vorbim despre Academia Română, limba engleză este singura limbă importantă din lume care nu are o organizație care să se ocupe de ea și să o supravegheze, să-i verifice evoluția din punct de vedere al utilizării, vocabularului și gramaticii.
- Mai mult de 80% din informațiile care se stochează în calculatoare din întreaga lume sunt în limba engleză.
- Ceea ce cunoaștem astăzi a fi accentul britanic, a început să fie folosit ca atare în Londra și în împrejurimi în perioada Revoluției Americane.
- Cel mai folosit substantiv în această limbă străină este time, adică timp, oră, moment.
- Shakespeare a inventat câteva cuvinte pe care noi le folosim astăzi în limba engleză, cum ar fi birthplace (locul nașterii), blushing (îmbujorare), undress (a dezbrăza) și torture (tortură), precum și altele.
- Typewriter (mașină de scris), este cel mai lung cuvânt din limba engleză care poate fi scris cu tastele de pe același rând al unei tastaturi.
Dacă vă doriți să începeți un Curs de Limba Engleză online sau one-to-one, ne puteți trimite un mesaj pentru mai multe detalii.