Dacă ești medic rezident sau student la medicină și vrei să te înscrii la examenul de rezidențiat din Spania pentru a practica medicina în această țară, atunci acest articol este pentru tine. Îți vom detalia în continuare care este procedura de înscriere la examenul MIR bazându-ne pe vasta noastră experiență în acest domeniu și pe informațiile de pe site-uri publice.

Dacă inițial te-ai gândit că nu ai foarte multe informații de aflat dintr-un articol publicat pe site-ul unei agenții de traduceri spaniolă cu privire la înscrierea la examenul MIR, vei vedea în cele ce urmează că noi suntem răspunsul tuturor întrebărilor tale.

De ce spunem asta? Pentru că în cei peste 13 ani experiență în domeniul traducerilor am întâlnit și am efectuat traduceri romana spaniola autorizate si legalizate pentru foarte mulți studenți la medicină ori medici rezidenți care urmau să aibă un viitor strălucit în această frumoasă țară. Medici străluciți care au ajuns să lucreze la spitale din Barcelona, Madrid, Vigo, Málaga sau Valencia.

Conform site-ului www.cotidianul.ro, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Oana Grigore, afirma în 2018 că exodul medicilor s-a redus cu 40% datorită creșterilor salariale. Însă, tot aceasta afirma că: „Această măsură poate să fie și trebuie să fie completată și de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci și pentru condițiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă“ . Așadar, deși salariile medicilor au fost majorate, constatăm că aceștia continuă să emigreze, pentru că da, este foarte important să ai un salariu bun, onorabil și direct proporțional cu munca depusă, dar de asemenea contează și condițiile de lucru.

Și da, vorbind din experiența noastră,  putem afirma cert că primim acte să efectuăm traduceri română spaniolă de la cel puțin 10-15 medici rezidenți/ studenți la medicină pe an.

De ce foarte mulți aleg să emigreze în Spania? Pentru că spaniolii sunt persoane sociabile, primitoare, clima este plăcută, Spania este situată la o distanță de aproximativ 3 ore față de România etc.

În afară de asta, limba spaniolă poate fi învățată relativ repede dacă se studiază cu conștiinciozitate și în regim intensiv. Este, cu certitudine, o limbă foarte asemănătoare cu limba română, de aici și ușurința în învățare.

Apropo, dacă dorești meditații limba spaniolă pentru a-ți îmbunătăți nivelul de limbă sau pentru pregătirea și susținerea examenului DELE nivel C1, poți vedea aici o recomandare.

Revenind la motivul articolului nostru, îți promiteam la început că vei afla care este lista cu actele de care ai nevoie pentru a te înscrie la examenul MIR. Dar, înainte de a te înscrie la examenul MIR pentru rezidențiat Spania trebuie să ai în vedere alți pași, și anume:

 1. Trebuie să obții diploma DELE nivel C1. Această diplomă îți certifică cunoștințele de limba spaniolă la un nivel destul de avansat, apropiat nivelului profesionist, adică dovedește că te poți exprima clar, concis, fără să fii nevoit să îți alegi cuvintele, pe teme diverse și complexe, inclusiv expresii colocviale. Examenul DELE se susține în cadrul Institutului Cervantes. Mai multe detalii poți afla pe site-ul lor.

ATENȚIE: rezultatul examenului DELE se comunică în aproximativ 3 luni.

 1. Omologarea diplomei tale de licență în cadrul Ministerului Educației din Spania – durează aproximativ 4 luni. Pentru această procedură îți putem oferi consultanță gratuită (supusă unor termeni și condiții) și traduceri spaniolă ale tuturor actelor necesare sau poți consulta următorul site: Ministerul Educației din Spania

Acte necesare pentru înscrierea la examenul de rezidențiat Spania (MIR – médico interno residente)

 1. Copie după pașaport și/sau NIE
 2. Formularul de înscriere
 3. Diploma de licență tradusă de un traducator autorizat de spaniola, apostilată și legalizată la notariat
 4. Foaia matricolă tradusă de un traducator autorizat de spaniola, apostilată și legalizată la notariat
 5. Copie după decizia de recunoaștere sau omologare a Diplomei de Licență în medicină
 6. Diploma de absolvire a examenului DELE C1
 7. Declarație pe proprie răspundere
 8. Taxa de înscriere
 9. (cu precizarea că în fiecare an condițiile de înscriere pot suferi modificări, de aceea recomandăm vizitarea site-ului Ministerului Educației din Spania înainte de începerea procedurilor).

Termenul de înscriere la examenul de rezidențiat Spania este anunțat și publicat în BOE (Boletín Oficial de España – Monitorul Oficial al Spaniei) cu aproximativ 3 luni înainte de data examenului. De asemenea, dacă vrei să vezi care sunt modelele de examen MIR și răspunsurile propuse, poți intra AICI.

Dacă vrei să te înscrii la MIR și ai vrei să afli prețul unor traduceri autorizate si legalizate română spaniolă pentru actele tale, îți stăm la dispoziție cu cele mai bune oferte personalizate de pe piață. Trebuie doar să ne contactezi apăsând butonul de mai jos!