Securitatea datelor dumneavoastră personale atunci când utilizați site-ul nostru web reprezintă o prioritate pentru noi. În consecință, acordăm cea mai mare atenție datelor personale și protecției acestora și vom depune toate eforturile pentru prelucrarea lor în concordanță cu Regulamentul (UE) 2016/679 („Regulamentul general privind protecția datelor” sau „GDPR”).

Ne rezervăm dreptul de a actualiza și modifica periodic această Politică de Confidențialitate, pentru a reflecta orice modificări ale modului în care prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal sau orice modificări ale cerințelor legale. În cazul oricărei astfel de modificări, vom afișa pe website-ul nostru versiunea modificată a Politicii de Confidențialitate, motiv pentru care vă rugăm să verificați periodic conținutul acestei Politici de Confidențialitate.

Cine suntem și cum ne puteți contacta

Elesta-studios.com este website-ul deținut de  SC ELESTA STUDIOS SRL, persoană juridică de naționalitate română, având sediul social în București, STR. SPLAIUL INDEPENDENȚEI nr 273, SECTOR 6, cu număr de ordine în Registrul Comerțului J40/2185/2018, cod de identificare fiscală 38873150 (denumită în continuare „Elesta-studios.com” sau „noi”). Conform legislației cu privire la protecția datelor, avem calitatea de operator atunci când prelucrăm datele dvs cu caracter personal.

Dacă aveți întrebări legate de Politica de Confidențialitate sau doriți să fiți informat/ă cu privire la datele cu caracter personal pe care noi le prelucrăm și care vă privesc în mod direct, va rugăm să ne contactați utilizând datele de contact pe care le regăsiți la secțiunea CONTACT a acestui website.

Ce categorii de date cu caracter personal prelucrăm

În general, colectăm datele dvs. cu caracter personal direct de la dumneavoastră, astfel încât aveți controlul asupra tipului de informație pe care ne-o oferiți. Primim informații de la dvs. astfel:

Când ne trimiteți mesaj pe formularul de contact de pe site-ul elesta-studios.com, ne transmiteți: adresa de e-mail, numele și prenumele, numărul de telefon;
• Când utilizați site-ul nostru, www.elesta-studios.com, putem, de asemenea, să colectăm și să prelucrăm ulterior anumite informații cu privire la comportamentul dvs în timpul vizitării site-ului nostru pentru a vă personaliza experiența online și a vă pune la dispoziție oferte adaptate profilului dvs. Vă invităm să aflați mai multe detalii în acest sens prin consultarea secțiunii privitoare la scopurile prelucrării de mai jos.
• Pe site-ul nostru web putem stoca și colecta informații în cookie-uri și tehnologii similare, conform Politicii de cookie-uri.

Nu colectăm și nu prelucrăm în alt mod date sensibile, incluse de Regulamentul general privind protecția datelor în categorii speciale de date cu caracter personal. 

Care sunt scopurile și temeiurile prelucrării

Vom utiliza datele dvs. cu caracter personal în următoarele scopuri:

În scop de marketing – vrem să vă ținem la curent cu privire la cele mai bune oferte pentru produsele/serviciile care vă interesează. În acest sens, vă putem trimite mesaje prin e-mail conținând:

informații generale și tematice privind produsele noastre;
• informații utile privind noile apariții de articole pe blogul nostru, evenimente pe care le organizăm, rezultate ale muncii noastre;
• informații cu privire la produse similare sau complementare cu cele pe care le-ați achiziționat;
• informații cu privire la oferte sau promoții;
• putem afișa recomandări personalizate pe site;

În majoritatea cazurilor ne întemeiem comunicările de marketing pe consimțământul dvs. prealabil. Vă puteți răzgândi și retrage consimțământul în orice moment, prin:
• Modificarea setărilor din contul de client;
• Accesarea link-ului de dezabonare afișat în cadrul mesajelor pe care le primiți de la noi;
• Contactarea Elesta-studios.com folosind detaliile de contact descrise mai sus.

În anumite situații, ne putem baza activitățile de marketing pe interesul nostru legitim de a ne promova și dezvolta activitatea comercială. În orice situație în care folosim informații cu privire la dvs. pentru un interes legitim al nostru, avem grijă și luăm toate măsurile necesare pentru că drepturile și libertățile dvs. fundamentale să nu fie afectate. Cu toate acestea, ne puteți solicita oricând, prin mijloacele descrise mai sus, să oprim prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal în scop de marketing, urmând să dăm curs cererii dvs.

Pentru apărarea intereselor noastre legitime

Pot există situații în care vom folosi sau transmite informații pentru a ne proteja drepturile și activitatea comercială. Acestea pot include:

  • Măsuri de protecție a site-ului web și a utilizatorilor platformei Elesta-studios.com față de atacuri cibernetice;
  • Măsuri de prevenire și detectare a tentativelor de fraudare, inclusiv transmiterea unor informații către autoritățile publice competențe;
  • Măsuri de gestionare a diverselor altor riscuri.

Temeiul general al acestor tipuri de prelucrări este interesul nostru legitim de a ne apăra activitatea comercială, fiind înțeles că ne asigurăm că toate măsurile pe care le luăm garantează un echilibru între interesele noastre și drepturile și libertățile dvs. fundamentale.

De asemenea, în anumite cazuri ne întemeiem prelucrarea pe dispoziții legale cum ar fi obligația de a asigura paza bunurilor și valorilor prevăzută de legislația aplicabilă în această materie.

De asemenea, datele dumneavoastră personale vor putea fi utilizate la întocmirea facturilor fiscale în urma prestării serviciilor de către societatea SC ELESTA STUDIOS SRL.

Cât timp păstrăm datele dvs. cu caracter personal

Datele cu caracter personal vor fi stocate în conformitate cu dispozițiile Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și ale Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice doar dacă dumneavoastră ni le oferiți ori vă exprimați acordul ca noi să le prelucrăm.

Puteți să ne solicitați oricând ștergerea anumitor informații și vom da curs acestor solicitări.

Cui transmitem datele dvs. cu caracter personal

După caz, putem transmite sau oferi acces la anumite date cu caracter personal ale dvs. următoarelor categorii de destinatari:

  • furnizorilor de servicii de plată/bancare;
  • furnizorilor de servicii IT;
  • departamentului de contabilitate;
  • colaboratorilor noștri în domeniul traduceri, interpretariat și cursuri de limbi străine.

În cazul în care ne revine o obligație legală sau dacă este necesar pentru a ne apăra un interes legitim, putem de asemenea divulga anumite date cu caracter personal unor autorități publice.

Ne asigurăm că accesul la datele dvs. de către terții persoane juridice de drept privat se realizează în conformitate cu prevederile legale privind protecția datelor și confidențialitatea informațiilor, în baza unor contracte încheiate cu aceștia.

În ce țări transferăm datele dvs. cu caracter personal

În prezent, stocăm și prelucrăm datele dvs. cu caracter personal pe teritoriul României.

Cum protejăm securitatea datelor dvs. cu caracter personal

Ne angajăm să asigurăm securitatea datelor cu caracter personal prin implementarea unor măsuri tehnice și organizatorice adecvate, conform standardelor industriei.

Transmisia datelor dvs. cu caracter personal se face folosind algoritmi de criptare de ultimă generație și le stocăm pe servere securizate, asigurând în același timp redundanța datelor.

Orice informații privitoare la plăți sunt criptate, folosind tehnologia HTTPS cu criptare TSL 1.2.

Ce drepturi aveți

Regulamentul general privind protecția datelor vă recunoaște o serie de drepturi în legătură cu datele dvs. cu caracter personal. Puteți solicita accesul la datele dvs., corectarea oricăror greșeli din fișierele noastre și/sau vă puteți opune la prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal. De asemenea, vă puteți exercita dreptul de a face o reclamație la autoritatea de supraveghere competentă sau de a vă adresa justiției. După caz, puteți beneficia și de dreptul de a solicita ștergerea datelor dvs. cu caracter personal, dreptul la restricționarea prelucrării datelor dvs. și dreptul la portabilitatea datelor.

Pentru a vă putea exercita drepturile, ne puteți contacta folosind detaliile de contact expuse mai sus. Vă rugăm să rețineți următoarele aspecte dacă doriți să vă exercitați aceste drepturi:

Identificare. Luăm în serios confidențialitatea tuturor înregistrărilor care conțin date cu caracter personal. Din acest motiv, vă rugăm să ne transmiteți cererile dvs. cu privire la astfel de înregistrări folosind adresa de e-mail aferentă contului Elesta-studios.com. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a vă verifica identitatea prin solicitarea de informații suplimentare care au ca scop confirmarea identității dvs.

Tarife. Nu vom solicita o taxă pentru a vă exercita vreun drept în ceea ce privește datele dvs. cu caracter personal, cu excepția cazului în care solicitarea dvs. de acces la informații este nefondată, respectiv repetitivă sau excesivă, caz în care vom percepe o sumă rezonabilă în asemenea circumstanțe. Vă vom informa despre orice onorarii aplicate înainte de a vă soluționa cererea.

Durata de răspuns. Ne propunem să răspundem la orice solicitări valide în termen de maximum o lună, cu excepția cazului în care acest lucru este deosebit de complicat sau dacă ați făcut mai multe solicitări, caz în care urmează să răspundem în termen de maximum două luni. Vă vom anunța dacă vom avea nevoie de mai mult de o lună.

Vă aducem la cunoștință că este posibil să vă solicităm să ne detaliați exact ce anume doriți să primiți sau care sunt temerile dumneavoastră referitor la datele personale care vă privesc exclusiv. Aceste solicitări ne vor ajuta să vă răspundem mai repede și să reducem durata de răspuns la solicitarea/solicitările dumneavoastră.

Drepturile terțelor părți. Nu trebuie să respectăm o cerere în cazul în care ar afecta în mod negativ drepturile și libertățile altor persoane vizate.

 Drepturi vizate:

Accesul

Ne puteți solicita:

  • să confirmăm dacă vă prelucrăm datele cu caracter personal;
  • să vă punem la dispoziție o copie a acestor date;
  • să vă oferim alte informații despre datele dvs. cu caracter personal, cum ar fi datele pe care le avem, la ce le folosim, cui i le divulgăm, dacă le transferăm în străînătate și cum le protejăm, cât timp le păstrăm, ce drepturi aveți, cum puteți face o reclamație, de unde am obținut datele dvs., în măsura în care informațiile nu v-au fost deja furnizate prin această informare.

Rectificarea

Ne puteți cere să rectificăm sau să completăm datele dvs cu caracter personal inexacte sau incomplete.
Este posibil să încercăm să verificăm exactitatea datelor înainte de rectificarea acestora.

Ștergerea datelor

Ne puteți cere să vă ștergem datele cu caracter personal, dar numai în cazul în care:

  • acestea nu mai sunt necesare pentru scopurile pentru care au fost colectate;
  • v-ați retras consimțământul (în cazul în care prelucrarea datelor se bazau pe consimțământ);
  • dați curs unui drept legal de a vă opune;
  • acestea au fost prelucrate ilegal;
  • ne revine o obligație legală în acest sens.

Nu avem obligația de a ne conforma solicitării dvs. de ștergere a datelor dvs. cu caracter personal în cazul în care prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal este necesară: pentru respectarea unei obligații legale; sau pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță.

Există anumite alte circumstanțe în care nu suntem obligați să respectăm solicitarea dvs. de ștergere a datelor, deși acestea două sunt cele mai probabile circumstanțe în care v-am putea refuza această solicitare.

Restricționarea prelucrării datelor

Ne puteți cere să restricționăm prelucrarea datelor cu caracter personal, dar numai în cazul în care:
– acuratețea lor este contestată (a se vedea secțiunea de rectificare), pentru a ne permite să verificăm exactitatea acestora;

– prelucrarea este ilegală, dar nu doriți ca datele să fie șterse; sau acestea nu mai sunt necesare pentru scopurile pentru care au fost colectate, dar dvs. aveți nevoie de ele pentru a constată, a exercita sau a apăra un drept în instanță; sau v-ați exercitat dreptul de a vă opune, iar verificarea dacă drepturile noastre prevalează este în desfășurare.
Putem continua să folosim datele dvs. cu caracter personal în urma unei solicitări de restricționare în cazul în care: avem consimțământul dvs.; sau pentru a constata, exercita sau asigura apărarea unui drept în instanță; sau pentru a proteja drepturile Elesta-studios.com sau ale altei persoane fizice sau juridice.

Portabilitatea datelor

Ne puteți cere să vă furnizăm datele cu caracter personal într-un format structurat, utilizat în mod curent și care poate fi citit automat, sau puteți solicita ca acesta să fie „portat” direct către un alt operator de date, dar în fiecare caz numai dacă:
prelucrarea se bazează pe consimțământul dvs. sau pe încheierea sau executarea unui contract cu dvs.; și
prelucrarea se face prin mijloace automate.

Opoziția

Vă puteți opune în orice moment, din motive legate de situația particulară în care vă aflați, prelucrării datelor dvs. cu caracter personal în temeiul interesului nostru legitim, în cazul în care considerați că drepturile și libertățile dvs. fundamentale prevalează față de acest interes.

De asemenea, vă puteți opune oricând prelucrării datelor dvs. în scop de marketing direct (inclusiv crearea de profiluri), fără a invoca vreun motiv, caz în care vom înceta în cel mai scurt timp posibil această prelucrare.

Luarea de decizii automate

Puteți cere să nu faceți obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automată, dar numai atunci când decizia respectivă: produce efecte juridice cu privire la dvs.; sau
vă afectează într-un mod similar și într-o măsură semnificativă.
Acest drept nu se aplică în cazul în care decizia la care s-a ajuns în urma luării automate a deciziilor:ne este necesară pentru a încheia sau a derula un contract cu dvs.; este autorizată prin lege și există garanții adecvate pentru drepturile și libertățile dvs.; sau se bazează pe consimțământul dvs. explicit.

Reclamații

Aveți dreptul să depuneți o reclamație la autoritatea de supraveghere cu privire la prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal. În România, datele de contact ale autorității de supraveghere pentru protecția datelor sunt următoarele:
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

B-dul G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod poștal 010336, București, România

Telefon: +40.318.059.211 sau +40.318.059.212;

E-mail:anspdcp@dataprotection.ro

Fără a vă afecta dreptul dvs. de a contacta în orice moment autoritatea de supraveghere, vă rugăm să ne contactați în prealabil și vă promitem că vom depune toate eforturile necesare pentru a rezolva orice problemă pe cale amiabilă.

Vă reamintim că ne puteți contacta în orice moment folosind datele de contact existente pe acest site web la secțiunea CONTACT.

POLITICA DE COOKIE-URI

Site-ul www.elesta-studios.com utilizează cookie-uri.

În această secțiune îți vom oferi mai multe informații despre ce sunt cookie-urile, cum le folosim și cum le poți gestiona atât pe site-ul nostru cât și pe alte site-uri pentru o experienţă online cât mai plăcută.

Cookies: ce sunt şi cum funcționează

În rândurile următoare vom prezenta informaţii cu scopul de a informa utilizatorul despre plasarea, utilizarea şi administrarea “cookie”-urilor utilizate de site-ul elesta-studios.com.

Vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile ce urmează:

Acest website foloseşte cookie-uri atât proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi intereselor fiecăruia.

“Web-ul modern” sau “web 2.0″ foloseşte cookie-uri care joacă un rol important în facilitarea accesului şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe Internet, cum ar fi:

Personalizarea anumitor setări precum: limba în care este vizualizat site-ul, dată şi ora, păstrarea opţiunilor/setărilor (inclusiv memorarea acestora) şi păstrarea preferinţelor mai vechi prin accesarea diferitelor butoane/funcţii.

Cookie-urile oferă deţinătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să le poată face mai eficiente ori mai accesibile pentru utilizatori.

Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri să fie incluse (inserate/embed) în anumite pagini pentru a crea o experienţă de navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai plăcută.

Ce este un “cookie”?

Un “Internet Cookie” (termen şi sub numele de “browser cookie” sau “HTTP cookie” ori pur şi simplu “cookie”) este un fişier de mici dimensiuni care conţine litere şi numere şi care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care a accesat un site.

Cookie-ul este trimis printr-o solicitare emisă de către web-serverul pe care este găzduit site-ul către browser-ul utilizatorului (Ex: Firefox, Internet Explorer, Chrome etc.) şi este complet “pasiv”, adică nu conţine programe software, viruşi sau spyware şi nici nu poate accesa informaţiile de pe hard drive-ul utilizatorului.

Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul sau valoarea cookie-ului şi este asociat în mod unic cu domeniul pe care este găzduit site-ul care l-a trimis către browserul utilizatorului. Mai mult, durata de existenţă a unui cookie este determinată şi doar web server-ul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou, şi numai în momentul în care utilizatorul se întoarce pe site-ul asociat web server-ului respectiv.

Cookie-urile nu vor solicita informaţii cu caracter personal pentru a fi utilizate şi nici nu pot identifica personal utilizatorii de internet.

Există două categorii principale de cookie-uri:

Cookie-uri de sesiune – acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului web până când utilizatorul părăseşte siteul respectiv sau închide fereastra browserului.

Cookie-uri persistente – acestea sunt stocate în computer sau echipamentul folosit pe hard pentru o perioadă mai lungă și rămân stocate inclusiv după părăsirea siteului sau după închiderea browserului web (iar în general depind de durata de viaţă prestabilită pentru cookie).

Cookie-urile persistente le includ şi pe cele plasate de un alt website decât cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de “third party cookies” (cookie-uri plasate de terţi) – care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă acelui utilizator.

Avantajele cookie-urilor

Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un browser (utilizatorul) şi un web-server anume (site-ul). Dacă un browser accesează acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi reacţiona în consecinţă.

Cookie-urile asigură utilizatorilor o experientă placută de navigare şi susţin eforturile multor siteuri de a oferi servicii confortabile utilizatorilor. Exemple – preferinţele în materie de confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului sau publicitate relevantă etc.

Durata de viaţă a unui cookie

Cookie-urile sunt administrate de web-servere. Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singură sesiune (“session cookies”) şi nu sunt reţinute după ce utilizatorul  părăseşte site-ul, în timp de alte cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel site (“cookie-uri permanente”).

Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de utilizator în orice moment prin intermediul setărilor browserului.

Cookie-urile plasate de terţi

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi/furnizori (Ex: news box, un video sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului şi ele se numesc “third party cookies”, pentru că nu sunt plasate de site-ul respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţînătorului site-ului.

Utilizarea cookie-urilor de către acest site

Vizită pe acest site poate plasa cookie-uri cu următoarele scopuri:

Cookie-uri de performanţă a site-ului

Cookie-uri de analiză a vizitatorilor

Cookie-uri de înregistrare sau autentificare

Cookie-uri ale terţelor părţi

Cookie-uri de performanţă

Acest tip de cookie va reţine preferinţele utilizatorului pe acest site, astfel încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizită pe site.

Cookie-uri de analiză a vizitatorilor

De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site, softul de analytics furnizat de o terţă parte generează un cookie de analiză a utilizatorului. Acest cookie ne va informa dacă aţi mai vizitat acest site până acum. Browserul verifică dacă există acest cookie, iar dacă nu, este generat unul. Acest lucru permite monitorizarea utilizatorilor unici care vizitează site-ul şi cât de des o fac.

Acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar în scop statistic.

Cookie-uri pentru înregistrare sau autentificare

Când vă înregistraţi ori vă autentificaţi pe acest site, se va genera un cookie care ne anunţă dacă sunteţi înregistrat sau nu. Server-ul nostru utilizează aceste cookie-uri pentru a identifica contul cu care sunteţi înregistrat şi dacă aveţi permisiunile necesare pentru un anumit serviciu ori pentru accesul la anumite secţiuni ale site-ului. De asemenea, va permite asocierea comentariilor pe care le postaţi pe site cu username-ul contului dvs. Dacă nu aţi selectat “păstrează-mă autentificat”, acest cookie se va şterge automat când veţi închide browserul sau calculatorul.

Cookie-uri ale terţelor părţi

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, în scopul de a urmări succesul unei reclame/aplicaţii sau pentru customizarea unei aplicaţii. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site.

Publicitatea online ce aparţine terţelor părţi

Unele dintre acestea folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiză câte persoane au vizualizat un mesaj publicitar, ori pentru a vedea câte persoane au vizualizat în mod repetat o anumită reclamă.

Companiile care generează aceste cookie-uri au propriile politici de confidenţialitate, iar acest site nu are acces la aceste cookie-uri. Cookie-urile părţilor terţe sunt folosite pentru a vă arăta publicitate targetată şi pe alte site-uri, bazându-se pe navigarea dvs. pe acest site şi implicit preferinţele dvs.

Tipul de informaţii stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui site să recunoască un browser. Web-serverul va recunoaşte browserul până când cookie-ul expiră sau sunt şterse.

Cookie-ul stochează informaţii importante care îmbunătaţesc experienţa de navigare pe Internet. Ex: setările privind limba în care se doreşte accesarea unui site, păstrarea unui user logat în contul de membru ori contul de mail, securitatea online, păstrarea şi memorarea unor setări etc.

Importanţa cookie-urilor pentru Internet

Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare prietenoase, adaptată preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele site-uri imposibil de utilizat.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu veţi mai primi publicitate online, ci doar că această nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele dvs. evidenţiate prin comportamentul anterior de navigare.

Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care nu necesită autentificarea unui utilizator într-un anumit cont):

Conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului – categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale, site-uri de entertainment şi servicii de travel.

Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – reţinerea parolelor, preferinţele privind limba (Ex: afişarea rezultatelor căutărilor în limba română).

Reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search).

Limitarea frecvenţei de difuzare a reclamelor – limitarea numărului de afişări a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.

Furnizarea de publicitate relevantă pentru utilizator.

Măsurarea, optimizarea şi caracteristicile de analytics – cum sunt confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un site, ce tip de conţinut este vizualizat mai mult şi modul cum un utilizator ajunge pe site (ex: prin motoare de căutare, direct, din alte site-uri etc). Site-urile derulează aceste analize a utilizării lor pentru a îmbunătăţi site-urile în beneficiul utilizatorului.

Securitatea şi problemele legate de confidenţialitate

Cookie-urile NU trebuie să fie confundate cu viruşii! Ele folosesc un format de tip plain text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod, aşa că nu pot fi executate şi nici nu pot auto-rula. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte reţele pentru a rula sau replica din nou. Întrucât nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.

Cookie-urile pot fi totuşi folosite în scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume site cât şi pe mai multe site-uri, cookie-urile pot fi folosite că o formă de spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi în mod constant marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

În general browserele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri.

Având în vedere că protecţia identităţii este foarte importantă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie care sunt eventuale probleme ce pot apărea în legătură cu cookie-urile. Întrucât prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi site, dacă un atacator sau persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmpla dacă browserul se conectează la server folosind o reţea necriptată (Ex: o reţea Wi-Fi nesecurizată).

Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere.

Dacă un site nu solicită browserului să folosească doar canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browserele să trimită informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile cu scopul de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important să fiţi atenţi în alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies.

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate şi cele mai mari site-uri folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai răspândite şi utilizate printre care YouTube, Gmail, Yahoo, Google şi multe altele.

Câteva sfaturi care vă pot asigura să navigaţi fără griji cu ajutorul cookie-urilor:

Particularizaţi-vă setările browserului în privinţa cookie-urile pentru a stabili un nivel confortabil al securităţii.

Dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singură persoană care utilizează computerul, puteţi seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.

Dacă împărţiţi accesul la calculator, puteţi lua în considerare setarea browserului pentru a şterge datele individuale de navigare de fiecare dată când închideţi browserul, este varianta de a accesa site-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de vizitare la închiderea sesiunii de navigare.

Instalaţi-vă şi actualizaţi-vă constant aplicaţiile antispyware.

Multe dintre aplicaţiile pentru detectarea şi prevenirea spyware-ului includ detectarea atacurilor de pe site-uri. Astfel, împiedică browserul să acceseze site-uri care ar putea să exploateze vulnerabilităţile browserului ori să descarce software periculos.

Asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu actualizat (updatat).

Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale unor versiuni vechi de browsere.

Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate dacă doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari site-uri de pe Internet, locale sau internaționale. Cu o înţelegere clară a modului lor de operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de securitate astel încât să puteţi naviga cu încredere pe internet.

Dezactivarea cookie-urilor

Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi utilizat. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu veţi mai primi sau vedea publicitate online.

Poţi face setări în browser pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie acceptate sau poţi seta browserul să accepte cookie-uri doar de la un site anume. Dar, de exemplu, dacă nu eşti înregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lăsa comentarii.

Toate browserele moderne oferă posibilitatea de a schimba setările cookie-urilor. Aceste setări se găsesc de regulă în “Opţiuni” sau în meniul de “Preferinţe” al browserului dvs. sau puteţi folosi opţiunea “Ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.

Pentru a înţelege aceste setări, următoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteţi folosi opţiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.

Cookie settings în Internet Explorer

Cookie settings în Firefox

Cookie settings în Chrome

Cookie settings în Safari

Linkuri utile

IAB România vă pune la dispoziţie următorul site pentru a afla mai multe informaţii despre confidenţialitatea legată de publicitatea online: http://www.youronlinechoices.com/ro/

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre cookie-uri şi utilizarea lor, puteţi accesa website-ul oficial al Uniunii Europene privind cookie-urile la adresa: http://ec.europa.eu/cookies/index_en.htm