Știați că acadeaua Chupa Chups și iaurtul Danone au fost inventate în Spania? Ați auzit de Muzeul Oalelor de noapte, de Muzeul Vrăjitoarelor sau de Muzeul Bananelor? Sună interesant, nu?

Oricine vrea să scrie ceva despre Spania, imediat se duce cu gândul la temele cele mai cunoscute. Povești despre siesta, tapas, tortilla, coridele de tauri, flamenco sau paella sunt cu duiumul pe Internet.

În articolul de astăzi ne dorim să vă prezentăm cel puțin 25 de lucru neștiute despre această minunată țară și atracții turistice inedite. Locuri interesante pe care să le vizitați dacă nu sunteți adepții turismului de masă și care vor fi ingredientele unei vacanțe de neuitat.

 

Top 25 de lucruri pe care nu le știai despre Spania

 

1.- Numele complet al acestei țări este El Reino de España (traducere în română: Regatul Spaniei).

2.- Din anul 1986 Spania este membră U.E. iar în ianuarie 2002 a renunțat la moneda națională (peseta) adoptând moneda euro.

3.- În Spania turismul modern a început în anii ’60.

4.- Între 1959-1960 spaniolul Enric Bernat a inventat acadelele Chupa Chups. Compania aparține din anul 2006 grupului italian Perfetti Van Melle.

5.- Compania Danone a fost creată în anul 1919 de Isaac Carasso și Jéssica Reig în Barcelona. Inițial era o fabrică micuță care producea iaurturi în cartierul Raval, pe strada dels Àngels nº 16. Această făbricuță a reprezentat apariția iaurtului industrial în Spania. Numele fabricii „Danone” vine de la diminutivul numelui primului său fiu, Daniel (apelativul acestuia fiind „Danón”).

La început, fabrica producea doar pentru Barcelona iar produsele erau vândute în farmacii. În anul 1929 Isaac Carasso a pus bazele firmei Danone din Franța. În anul 1930, datorită lui Isabel, sora lui Alfonso XIII care adora deserturile pe bază de lapte de la firma Danone, compania a devenit furnizor al Casei Regale spaniole.

6.- Dacă majoritatea europenilor preferă să-și petreacă timpul în șosete sau în papuci de casă, ei bine, aflați că spaniolii nu își dau jos încălțămintea atunci când ajung acasă (deși nu în toate regiunile se întâmplă acest lucru).

7.- Când se întâlnesc, spaniolii se salută sărutându-se pe ambii obraji, inclusiv cu o persoană pe care abia au cunoscut-o.

8.- Dacă vă place să mergeți în baruri, în majoritatea celor din Spania veți primi alături de băutura comandată ceva de „ciugulit”. Faimoasele Tapas.

9.- Spaniolii au câteva dintre cele mai bune și mai cunoscute echipe de fotbal din lume. Cine nu a auzit până acum de Ronaldo, Messi, Piqué sau Suárez?

10.- În Comunitatea Valencia, în Buñol, în ultima miercuri din luna august, are loc Tomatina. Este o sărbătoare în cadrul căreia participanții aruncă cu roșii unii în alții. În anul 2019, pentru această sărbătoare au fost pregătite peste 145 de tone de roșii.

11.- În primul week-end din luna august locuitorii satului Bérchules din Granada sărbătoresc Anul Nou. Această tradiție a apărut în anul 1994 când, din cauza unei pene de curent, aceștia nu s-au mai putut bucura de tradiția de a mânca struguri de Revelion și au hotărât ca de atunci să sărbătorească în cursul anului.

12.- Singurul deșert din Europa se află în provincia Almería (Andaluzia) și se numește deșertul Tabernas.

13.- Începând cu anii ’60, în Deșertul Tabernas s-au filmat mii de reclame publicitare și filme, motiv pentru care acesta a ajuns să fie numit „Hollywood-ul european”. Printre cei care au interpretat roluri în filme regizate în acest deșert putem menționa: Sean Connery, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Sophia Loren etc. În anul 2020, Academia Europeană de Film, a acordat Deșertului Tabernas distincția de „Tezaur al Culturii Cinematografice Europene”.​

14.- Cabo Finisterre din Galicia era considerat de romani punctul cel mai vestic din lume. Un loc care, pe vremea aceea, coincidea cu ideea de “sfârșitul lumii”.

15.- Plaja Gulpiyuri, din Llanes (Asturias) are doar 50 metri lungime, nisip alb fin și este considerată de mulți ca fiind cea mai mică plajă din lume.

16.- Dacă vă aflați în vacanță în Spania sau planificați o vacanță de neuitat, iată o listă scurtă cu câteva muzee „ciudate” și puțin cunoscute de turiști, care vă vor asigura o vacanță de vis.

 

Muzee ciudate de vizitat în Spania

 

  • Muzeul Oalelor de Noapte situat în Salamanca (www.museodelorinal.es/museo/)
  • Muzeul Inchiziției(Galeria Torturii) situat în Cáceres, Comunitatea Extremadura. (https://museodelainquisicion.es/)
  • Muzeul Tatuajelor, situat în Torremolinos, Málaga. (https://www.malaga.es/es/turismo/patrimonio/lis_cd-4091/cnl-83/museo-del-tatuaje-el-templo)
  • Muzeul Ciocolatei – „Chocomundo” situat în Estepa, Sevilla. Are 1300 de m2 dedicați ciocolatei unde, în plus, puteți face și degustări. Bilet de intrare: adulți 6 euro, copii 3 euro. (https://chocomundo.com/)
  • Muzeul Aromelor din Burgos, este primul și unicul muzeu din Spania și din Europa de acest tip (http://museodelosaromas.com/)
  • Muzeul African din Madrid. Intrarea este gratuită iar vizitarea se face întotdeauna cu ghid. (www.museoafricano.es).
  • Muzeul Schiului din Madrid. (http://www.cercedilla.es/museo-del-esqui)
  • Muzeul Vrăjitoarelor din Navarra. (https://www.turismo.navarra.es/esp/organice-viaje/recurso/Ocioycultura/4040/Museo-de-las-Brujas.htm)
  • Museo del Jamón (Muzeul Jamonului) din Madrid. În cadrul acestuia sunt incluse restaurante situate pe străzi foarte cunoscute din Madrid precum: Atocha, Gran Vía. Aici pot fi degustate feluri de mâncare din bucătăria tradițională și artizanală, alegând din meniuri extrem de variate. (http://www.museodeljamon.es)
  • Muzeul Bananelor situat în Insulele Canare. (https://lapalmabiosfera.es/ocio/museo-del-platano/)

 

17.- În Spania exista așa-numita „poder para contraer matrimonio” – împuternicire pentru încheierea căsătoriei. Legea permite încheierea unei căsătorii pe bază de împuternicire atunci când unul dintre soți nu poate fi prezent în locul, la data și ora stabilite. Practic, cineva poate împuternici pe altcineva să se căsătorească în locul său, pe baza unei procuri speciale, dacă nu poate pleca din altă țară, se află în închisoare sau în altă situație care nu-i permite să se deplaseze.

Însă, adevărul este că aceste căsătorii pe bază de procură sunt destul de greu de realizat iar autoritățile nu acceptă foarte ușor să le oficieze deoarece consideră că în astfel de cazuri poate fi vorba de căsătorii doar pe hârtie, pe baza cărora unul dintre soți vrea să obțină actele necesare pentru dreptul de ședere legal în Spania sau Uniunea Europeană.

18.- Începând din 3 iulie 2005, este legală în Spania căsătoria între persoanele de același sex.

19.- Spania este țara cu cel mai mare număr de donatori de organe din lume.

20.- Cel mai vechi restaurant din lume se află în Madrid, conform Guinness Book. Este vorba despre Restaurantul Botín, deschis în anul 1725.

21.- Spaniolii au inventat mopul (Manuel Jalón Corominas), submarinul (Isaac Peral) și anestezia epidurală (Fidel Pagés Miravé).

22.- Spania are cel mai mare număr de autostrăzi din Europa (15.444 km), urmată de Germania, cu 12.996 km, și Franța cu 11.612 km.

23.- Parcul Tibidabo (Barcelona) este cel mai vechi din Spania. A fost inaugurat în anul 1901.

24.- În Spania se află restaurantul cel mai scump din lume – “El Sublimotion”, în Ibiza. La acest restaurant o cină de persoană poate ajunge să coste 1700 euro.

25.- Amancio Ortega, patronul grupului INDITEX este cel mai bogat om din Spania. Grupul Inditex cuprinde branduri foarte cunoscute precum: Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho etc.

26.- Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume.

27.- Spania este singura țară din Europa unde se cultivă banane.

 

Dacă plecați în vacanță în Spania și aveți nevoie de Traduceri autorizate Teste Covid-19 sau pur și simplu aveți nevoie de traduceri autorizate și legalizate limba spaniolă pentru actele dvs. de studii sau pentru angajare, contactați-ne și vom veni în întâmpinarea dvs. cu cele mai bune oferte de preț de pe piață.

 

Surse de inspirație:

https://www.mochileandoporelmundo.com/
https://www.traveler.es/
https://www.lavanguardia.com/
https://inhispania.com/
https://sites.google.com/site/danoneespana/historia
https://es.wikipedia.org/